Príbeh slávnej tresky

historia tresky

Príbeh slávnej tresky

Prvú tresku v majonéze namiešal pred 66 rokmi cukrár a kuchár Július Boško. Počas znárodnenia za prvej republiky bol nútený pod cenu predať svoj byt aj vlastnú cukráreň na námestí v Novom Meste nad Váhom. Jeho cesta viedla do Bratislavy, kde sa s rodinou nasťahoval do malého bytu a zamestnal sa vo vtedajšom národnom podniku Ryba, kde sa stal vedúcim výroby. Prišiel rok 1954, spotreba rýb u Slovákov klesala, a tak súdruhovia rozmýšľali, ako konzumáciu rýb zatraktívniť. Kreatívny pán Boško rád experimentoval a vymyslel legendárnu kombináciu varenej tresky, zeleniny a majonézy. Tento rybí šalát sa stal okamžite hitom Slovákov. Prišli však neslávne 90-roky a treska s jej pôvodným receptom sa vytrácala.
Ryba Žilina bola prvá, ktorá sa sa rozhodla pôvodným normám priblížiť a zvýšiť podiel rybieho mäsa vo svojej treske. Výsledkom bolo, že už v roku 2001 uviedla ako prvá Tresku Exklusiv, ktorá je dodnes najpredávanejšiu treskou.